Miljonärens drömvinst blev en katastrof

För de flesta som vinner storvinsten på spel så går det bra, men det förekommer också en del skräckhistorier. Det är inte ovanligt att den som går från att knappt ha råd med mat och hyra till att bli mångmiljonär får det svårt att hålla fötterna på jorden. Historien om Jack Whittaker visar dock att det kan gå helt fel även för den som är väl förberedd. När han vann storvinsten på Powerball i USA 2002 så var han redan miljonär många gånger om, och en framgångsrik företagare. De 750 miljoner kronor – efter skatt – som han då vann borde egentligen inte varit alltför svåra att hantera.

Det som blev hans fall var helt enkelt att han var för snäll. Inte nog med att han bestämde sig att skänka bort en tiondel av vinsten till kyrkan; han lånade även ut pengar till alla vänner han hade som frågade. Vänner som när de väl fått sina pengar upphörde att vara vänner. Han gav även bort stora summor till olika välgörande ändamål. Fem år efter att han vunnit storvinsten var alla pengar borta.

Men det absolut värsta var vad som hända i hans familj. 2004 dog hans dotterdotter Brandi, endast 17 år gammal, av en överdos, och 2009 dog hans dotter Ginger. Det var tänkt att Brandi skulle få alla miljonerna när hon fyllde 21. Att säga att livet efter storvinsten förvandlats till en mardröm vore ingen överdrift. Det finns många som hävdar att de önskar att de aldrig vunnit sina ”drömvinster”, och det är omöjligt att inte tro Jack Whittaker när han säger det.