Vinnarserier i Lotto

Lotto är ett spel som varje onsdag och lördag engagerar tiotusentals, ja ibland till och med hundratusentals, svenskar runtom i vårt avlånga land. Många av oss köper en påse ”Lördagsgodis” i spelbutiken och bryr oss inte särskilt mycket om vilka nummer det är vi spelar (”så länge de ger vinst!”) men många har också en favoritserie som de spelar med på femveckorslotto eller tioveckorslotto. Kanske är det ett speciellt lyckosamt datum, kanske ens födelsedag, kanske siffror som man kom på i en dröm.
Efter att serien ”Lost” sändes var det många som började spela den speciella nummersekvens som nog för alltid kommer att förknippas med serien: 4, 8, 15, 16, 23, 42. Tyvärr är det ju inte möjligt i svenska Lotto då våra brickor bara sträcker sig till 35.

Vinnarserier i Lotto
Men vad säger då statistiken: finns det serier som är mer framgångsrika än andra i Lotto? Svaret är nej, tyvärr verkar det faktiskt inte göra det. Sedan starten 1980 har ungefär 4500 lottorader hunnit dras och hittills är det bara en sjusiffrig kombination som återkommit under alla dessa år: 9, 15, 19, 23, 27, 33, 35. Samma sex siffror har i skrivande stund setts 214 gånger, samma fem 9047 gånger och samma fyra siffror hela 132285 gånger, men det är förstås olika kombinationer av dessa siffror och inga specifika rader.

Vinnarnummer i Lotto
Det är alltså statistiskt sett bättre att spela på en serie som aldrig har förekommit än att spela på en som har dragits (även om det förstås bara är statistik: vid varje ny dragning är oddsen för respektive serie precis lika stora). Men finns det vinnande nummer: nummer som dras oftare än andra? Ja, det gör det faktiskt! Vill du maximera dina chanser ska du, enligt statistiken spela med numren 25, 28, 26, 30, 17, 22, 10 och 33. De är de mest dragna sedan 80-talet.