Eurojackpot

eurojackpotEurojackpot är ett av de två store Europeiska lotterisystemen (det andra är EuroMillions), och det enda som finns enkelt tillgängligt för svenska spelare. De första initiativen till Eurojackpot togs redan 2006, som en konkurrent till EuroMillions, men det skulle dröja ända tills 2012 innan spelet drog igång. Sverige var inte att av de länder som var med från början, men sedan januari 2013 är spelet tillgängligt här. Eurojackpot tillämpar ett system med progressiv jackpot, som börjar på 10 miljoner euro och har en högsta nivå på 90 miljoner euro, 790 miljoner kronor. Den största vinsten för en enskild spelare i Eurojackpot är än så länge på 46 miljoner euro, vilket inte heller är dåligt.

Eurojackpot är enkelt att spela, och påminner om vanlig Lotto, med lite extrafinesser. Dragningen i Eurojackpot består egentligen av två dragningar; dels av de vanliga numer, och dels av stjärnnumren. För att vinna jackpotten krävs dels att man prickar in de fem vanliga numren (av 50), och de två stjärnnumren (av åtta) som dras varje fredag kväll. Kostnaden per rad är 25 kronor. Vinstchansen i Eurojackpot är relativt stor, och i genomsnitt så vinner man en gång per 21 spelade rader.

De länder som deltar i Eurojackpot är, förutom Sverige, Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Italien, Nederländerna, Slovenien, Spanien, Island, Kroatien, Lettland, Litauen och Norge. Tack vare det stora antalet deltagarländer så kan vinstsummorna regelbundet nå betydligt högre nivåer än inhemska spel som Stryktipset och Lotto. Det gör också att även vinster under jackpott-nivå kan vara extremt lockande.